så sjukt hemskt !!

Alva, 7, blev ihjältrampad

Alva Franzén, 7, trampades ihjäl på ridskolan den 14 november.
I söndags avled en 17-årig flicka i en ridolycka. Båda händelserna utreds nu av polis.Även svenska ridsportförbundet har kopplats in för att se om det finns säkerhetsbrister.
- Det här är det värsta man kan vara med om som förälder, säger Alvas pappa Jonas Franzén.
Fakta

13 000 RIDOLYCKOR VARJE ÅR


Ridsporten har nära en halv miljon utövare och är enligt räddningsverket på tredje plats när det gäller antal skadade utövare, strax efter fotboll och utförsåkning. Årligen skadas omkring 13 000 personer, oftast är det flickor i åldern 12-14 år. - Med levande djur som tänker och agerar själva så går det inte alltid att förutse det som sker, säger Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Svenska ridsportförbundet.

Han konstaterar att intresset för sporten ökat kraftigt senaste åren. Hur många hästrelaterade dödsolyckor sker varje år? - Det brukar ligga mellan två till fyra per år, inkluderat alla sorters ridning.

 

Sjuåriga Alva älskade hästar. I två år var veckans stora höjdpunkt att åka till Borås ridhus för att rida. Söndagen den 14 november fanns Alva och nio andra barn i ridhuset när det plötsligt blev oroligt bland tre hästar. Pappa Jonas, 41, och mamma Malin Franzén, 33, stod på läktaren en våning upp när de hörde en smäll.
- Sen kom några hästar springande, bland annat Alvas häst. Sen vände sig hästarna inåt och då faller hon av, berättar pappan.
Trampas av häst

I samma sekund som dottern faller är föräldrarna på väg ner. Vad de inte ser är att hästen bakom trampar på Alva.
När föräldrarna springer fram till Alva reser hon sig. Dottern säger att hon har ont i magen och vill inte gå upp på hästen igen, annars verkar hon må bra.
- Då vet vi inte att hon har blivit trampad. Men sen lägger hon sig ner och har väldigt ont. Då ser vi att hon har ett avtryck på magen från en häst-sko, säger Jonas Franzén.
En ambulans tillkallas samtidigt som dottern börjar tappa medvetandet. Drygt tio minuter senare - en tid som upplevdes som en evighet - anländer ambulansen.
Alva opererades genast på Södra Älvsborgs sjukhus för sina inre skador men hennes liv gick inte att rädda.
Föräldrarna håller på att bearbeta sorgen när de hör talas om den senaste ridolyckan i Eslöv, Skåne.
Utreds av polis

I söndags, exakt en vecka efter Alvas tragiska olycka, avled en 17-årig flicka vid ett ridpass.
Olyckorna utreds nu av polis. Även Svenska ridsportförbundet har kopplats in.
- Det är helt enkelt en mycket tragisk olyckshändelse, säger Ulf Wilken, säkerhets-ansvarig på Svenska ridsportförbundet som tittat närmare på olyckan med Alva.
Alvas föräldrar vill inte lägga skulden på någon. De ser händelsen som en tragisk olycka.
- Vi hoppas att man ska dra någon lärdom av detta på något vis så att det inte ska behöva hända igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback